Luovuutta vaativa miniatyyritaide antaa iloa ja inspiraatiota

Myllyn Inspiraatio-liikkeessä työskentelevä miniatyyritaiteilija Riina Ekström antaa vinkkinsä luovuutta vaativan miniatyyriharrastuksen pariin.

Ei turhaa nillitystä

Monien ensiaskeleet harrastuksen pariin otetaan tekemällä kenkälaatikkoon ”room boksi”, eli huone, joka rakennetaan kenkälaatikon sisään. Yleisimmin mittakaavana käytetään 1/12 tai 1/16.

– Mittakaavalla ei oikeasti ole väliä, jos näitä tekee omaksi iloksi tai lapsen leikkeihin. Ei niihin kannata liikaa jämähtää, turha nillitys pois ja rennosti vaan, Riina kannustaa.

Taiteilija neuvoo aloittamaan helposta ja etenemään haastavampaan, vaikka itse ei neuvoa toteuttanutkaan.

– Olen aina fiilistellyt nukkekoteja, aloitin vaatimattomasti iskemällä kaksi vanhaa nukkekotia päällekkäin kerrostaloksi. En halunnut ostaa valmiita osia, joten tein kaikki itse. Se vie enemmän aikaa, mutta hauskempaa niin.

Inspiraatiosta saa tarvikkeita, kuten balsaa (pehmeää puuta), maaleja, massaa, siveltimiä, liimaa ja koottavia kalusteitakin. Riina käyttää paljon myös kierrätysmateriaaleja, metallia ja erilaisia kankaita, korujen osat voivat toimia yllättävissä paikoissa.

– Luovuutta tämä harrastus vaatii, esimerkiksi korun osasta voi saada hienon keittiön hanan, kunhan osaa ajatella boksin ulkopuolelta. Silmä toki harjaantuu mitä pidempään harrastaa.

Tonttuovi goes next level

Joululehden kuvauksia varten Riina on valmistanut jouluisen tuvan ja tietysti perinteisen tonttuoven. Taloon meni kokonaisuudessaan kahdeksan tuntia, oven tuunaamiseen kaksi, harrastukseen saa siis uppoamaan aikaa.

– Näiden parissa työskentely on kuin meditaatiota. Laitan jazzia taustalle ja vain uppoudun, tätä ei voi kellon kanssa tehdä, Riina kertoo.

Harrastuskenttä tuntuu laajenevan koko ajan, kotoilun aikana varsinkin lapsiperheet ovat innostuneet rakentelemaan nukeille koteja ja tarvikkeita ja saaneet samalla yhteisen harrastuksen.

Riinan upeita miniatyyriteoksia voi ihastella hänen Instagram-tilillään @riinatuulianminiatyyrit.

Lue myös

Myllyn Joululehti 2020

Aidosti hyvää joulua – Ruohonjuuri listaa vastuulliset valinnat jouluun

Älä unohda nukkumisergonomiaa – Tempurin vinkit laadukkaaseen uneen

Suomalaista designia – PETRIFUN Storessa inspiroi suomalainen mies

Noora Niinikoskea inspiroi arjen puhutteleva kauneus – Nanso

Klassikkotuotteita kierrätyslasista – Ajaton lahja Iittalalta