27.2.2023
Seurakunnan tilassa Myllyn alakerrassa on mahdollisuus järjestää erilaisia näyttelyitä, joita tänä keväänä riittää jokaiselle kuukaudelle. Maaliskuussa vuorossa on Birgit Kinnasen näyttely ”Monterilai - Tahdoin maalata taulun”. Huhtikuussa näytteilleasettajana on Merita Seppälä ja kulttuuripaja Mallekki näyttelyllään ”Rauhan kastelemat niityt”. Toukokuun näyttelynä on Artturi Nokelaisen ”Nallen elämää”.
Maaliskuun näyttelystä vastaava Birgit Kinnanen kertoo:
- Minulla oli unelma: Kun lapset vähän kasvavat, tahtoisin päästä taidekurssille jonakin kesänä. Olin kirjoittanut tämän sinikantiseen vihkoon ja unohtanut jonnekin, hän muistelee.
Eräänä kesänä Birgit sitten pääsikin kokeilemaan öljyvärimaalausta Kalannissa ja Maarian pappilan pihapiirissä Turussa, ja pian alkoivat myös Vakka-Opiston kurssit Laitilassa ja nyt Raisiossakin. Hän on maalannut öljy- ja akvarelliväreillä, vähän pastelliliiduillakin ja viime vuosina tutustunut grafiikan eri menetelmiin.
- Vasta muuttosiivouksessa löysin sinikantisen vihon ja luin unelmastani vuosien takaa. Se on toteutunut ja antanut paljon elämyksiä. Olen kiitollinen, että saan nähdä ja kuvata näkemääni, kertoo Birgit, jonka näyttelyn nimi on raumalaisittain ”Monterilai”, ja tarkoittaa siis eri tekniikoin tuotettuja kuvia.
Huhtikuun näyttelyn takana on paimiolainen Merita Seppälä ja Kulttuuripaja Mallekki. Seppälän erikoisuutena on tehdä tauluja finnfoam-levylle, mutta maalauksia syntyy myös canvaspohjalle. Hän on itseoppinut sunnuntaimaalari, joka yhdistelee rohkeasti erilaisia tekniikoita ja tyylilajeja. Pääasiassa tyylisuunta on kuitenkin abstrakti. Ensimmäiset työt Merita on tehnyt jo yli 12 vuotta sitten, mutta aktiivisemmin tauluja on syntynyt viimeisten 4-5 vuoden aikana.
- Rauhan kastelemat niityt -näyttelyssä keskiössä on ihmisyyden lempeät puolet ja luonnon lohduttava olemus. Kun maailma ympärillä on kova, voi taide tuoda lohtua ja lämpöä, kertoo Merita.
Kulttuuripaja Mallekki on taidealan yritys, joka tuottaa kulttuurin, musiikin, kuvataiteen, kulttuurituottamisen ja teatterialan palveluita.
Artturi Nokelainen löysi keski-iän kynnyksellä mahdollisuutensa opiskella kuvataidetta ja valmistui taidemaalariksi v. 2017 Vapaasta Taidekoulusta Helsingissä. Häntä inspiroivat avaruuden ilmiöt, metafysiikka ja ihmisen olemassaolo maailmankaikkeudessa; mahdollisuudet, lahjakkuudet tai taipumukset, opitut taidot, tilaisuudet tehdä tai jättää tekemättä sekä syy- ja seuraussuhteet.
Artturi maalaa monia eri aiheita, mm. maisemia ja kukkia, ja on lisäksi kiinnostunut kuvaamaan ihmisyyttä sen eri muodoissa, tasoissa ja tilanteissa esimerkiksi pehmonalleistaan tekemiensä potrettien kautta. Teoksillaan hän kertoo tarinaa, toteaa tai herättää kysymyksiä.
- Koen tärkeäksi käyttää luovuuttani ja teknistä taitoani esteettisen kuvaston ja helppojen tunne-elämysten lisäksi myös vaikuttamiseen, epäkohtien korjaamiseen ja keskusteluyhteyksien luomiseen, kertoo Artturi.
”Nallen elämää” -näyttelyn teoksissa hän käsittelee ajankohtaisia aiheita, riippuvuuksia, ihmisenä olemisen haasteita, uskon kokemusta sekä vaikeuksien ja ahdistusten vastapainoksi kauneutta, yhteisöllisyyttä, hyväksymistä ja huolenpitoa.
Haluaisitko sinä tai joku tuntemasi henkilö tai ryhmä pystyttää näyttelyn Myllyyn?
Kyseessä voi olla maalaukset, valokuvat, veistokset, käsityöt tai jokin muu taide tai vaikkapa keräilykokoelma. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro näyttelyideastasi Johanna Saloselle, jolta saat kuulla lisää Myllyn näyttelymahdollisuuksista.
Johanna Salonen
projektikoordinaattori,
Myllyn toimipistevastaava
johanna.salonen@evl.fi p. 044 7160370