21.2.2022

Seireenipasuuna, Gudumetri... – turkulainen kultaseppä loi museon, jota ei oikeasti ole olemassa

Rajoitusten keventyessä tapahtuma-ala saa tarvitsemansa piristyksen. Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus Mylly otti etumatkaa ja järjestää ensimmäisen isomman tapahtumansa sitten pandemian alun jo talvilomaviikolla. Maailman ihmeellisimmän näyttelyn on kuratoinut turkulainen kultaseppä Petri Ruusunen, Fiktiivisen tieteen ja historian museon isä. Se on tiettävästi maailman ainoa museo, jota ei oikeasti ole olemassa.

Maailman ihmeellisin näyttely on suunniteltu viihdyttämään lapsiperheitä ja “kaikkia maailmaan lapsenomaisesti suhtautuvia”. Fiktiivisen tieteen ja historian museo on nettisivujensa mukaan pohjoismaiden ainoa skodeismiin erikoistunut museo, jota luotsaavat kuraattori Petri Ruusunen, Tohtori Peter Ossian Gudu, sekä asessori Sven-Stencil Björksocker Taalainmaan Hedemorasta. Museon alati laajeneva kokoelma käsittää hienomekaanisia teknis-filosofisia instrumentteja, gnädäististä taidetta sekä itsepropelloivia useampipyöräisiä kulkuneuvoja historian hämärästä huomiseen.

Todellisuudessa museo siis esittelee esineitä, joita ei ole oikeasti ole olemassa – niin kuin ei itse museotakaan.

“Olemme julistautuneet maailman ihmeellisimmäksi raisiolaiseksi kauppakeskukseksi ja haluamme elää sen mukaisesti”, kommentoi Kauppakeskus Myllyn toimitusjohtaja Mari Hantula. “Suomi alkaa avautua ja ihmiset haluavat elämäänsä iloa. Mikä ilahduttaisikaan enemmän kuin ihmettely, ja mikä ihmetyttäisi enemmän kuin Maailman ihmeellisin näyttely”, Hantula jatkaa.

Kulttuuri, viihde ja kauppa – tulevaisuuden menestysresepti?

“Mylly haluaa osoittaa, että maailma voi näyttäytyä oikeasti aika ihmeellisenä, kun sitä katsoo ihmetellen. Ruusunenon tästä riemastuttava esimerkki: jos haluaa tehdä museon, voi sinne keksiä tavarat. Itse odotan eniten kaksimetristä Seireenipasuunaa, jolla kuulemma 1800-luvulla houkuteltiin tursas pois Turun purjevenesatamasta”, Myllyn konseptipäällikkö Meri Hakulinen kommentoi.

Taiteen ja kulttuurin tarjoaminen osana kauppakeskuskäyntiä on tapa tarjota elämyksiä arjen lomaan. Hakulinen kertoo Myllyn pyrkivän mahdollistamaan Maailman ihmeellisimmän näyttelyn tyylisiä yhteistöitä entistä useammin.

“Myllyä kehitetään jatkuvasti yhdessä asiakkaiden kanssa ja näiden toiveisiin vastaten, ja tällaiselle kuuluu olevan kysyntää. Odotamme mielenkiinnolla ihmisten palautetta näyttelystä”, Hakulinen päättää.

Maailman ihmeellisin näyttely 21.–27.2. kello 11–18 Kauppakeskus Myllyssä.

newsletter background decoration
Kiinnostaisiko tarjoukset ja hyvin ihmeelliset uutiset?
Tietysti kiinnostaisi. Tilaa siis Myllyn uutiskirje, sinä ihmeellinen ihminen, niin saat kuulla kaiken tärkeän ensimmäisenä. Kokeile vaikka.