Odotettavissa iloisia kohtaamisia

Jasmine Anoschkin työhuoneella (kuva: Jefunne Gimpel)

Pirautimme kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinille ja kyselimme kuulumisia ennen Finnish Design Day -korttelitapahtumaamme. Taiteilijan teokset ovat valloittavia ja niiden kautta on syntynyt mielikuva värikkäästä ja iloisesta persoonasta teosten takana. Keskustelu vahvistaa sitä, sillä intohimoinen väsymätön tekeminen sekä unelmiin uskominen ovat kantavia voimia tälle kahden työhuoneen taiteilijalle: Toisessa tehdään puuveistoksia, toisessa keramiikkaa.

Finnish Design Dayn itseoikeutettu kunniavieras

Meidän Myllyn korttelitapahtumalla on ilo ja kunnia saada 11 kappaletta valloittavia Pusuhuuli-teoksia myyntiin tapahtuma-ajaksi. Teokset saadaan Arabian Iittalan myymälästä, jotka Iittala store Myllyn myymäläpäällikkö Marjo Luhtasela on tuottanut tapahtumaan. Osa Pusuhuulista on Anoschkinin kädenjälkeä alusta loppuun. Osan niistä on fiitannut Arabian Taideosastoyhdistyksen kollegat.

– Olemme pohtineet mitä ilmaisua käyttää, jos teosta on ollut tekemässä joku muu taiteilijan lisäksi. Päädyimme koristelun ja jälkikäsittelyn sijaan feat-sanaan, jota laulajat käyttävät toisen artistin ollessa mukana jonkun biisissä, Anoschkin valottaa.

Pusuhuulista hurmaantuneina palamme halusta kuulla, mistä taiteilija inspiroituu ja saa ideansa.

– En suunnittele töitä erikseen, vaan minulla on koko ajan luova prosessi päällä. Teen toisessa työhuoneessani puuveistoksia ja toisessa keramiikkaa. Saatan aloittaa vaikkapa veistämään eläimen vartaloa ja yhtäkkiä mieleeni vain pulppuaa visioita, Anoschkin kertoo.

– Kylvyssä mieleen saattaa välähtää esimerkiksi jokin väri, mitä teos ehdottomasti kaipaa. Silloin ei auta muu kuin mennä ja toteuttaa, hän nauraa.

Vastapainona veistoksille, joiden työstäminen on hidasta, Anoschkin maalaa ja piirtää mielellään. Parasta on kun saa ikuistaa elävän mallin. Oma ammattitaito kehittyy, sillä elävän mallin maalaaminen ja piirtäminen vaatii koordinaatiota ja kolmiulotteisuuden hallintaa.

Vaali unelmiasi

Halusimme vielä kuumeisesti tietää taiteilijan elämänohjeen, sillä kaikki tämä vaikuttaa niin helpolta. Kun on noin taitava ja tuottelias, taustavoimana täytyy olla jotain maagista.

– Minulla ei ole mitään erityistä mottoa eikä mantraa. Yksinkertaisesti uskon siihen, että unelmat toteutuvat. Älä koskaan torppaa haaveitasi sanomalla: ”Ei siitä kuitenkaan mitään tule!”.

Unelmoi, haaveile, toteuta, tiivistää Anoschkin.

– Oma haaveeni on suunnitella oma kylpylä, jonka ympärille levittäytyy veistosmaisia mökkejä. Visioni voi sijaita vaikkapa keskellä kaupunkia, mutta ruutukaavaan sen ei tarvitse taipua, hän unelmoi.

Taiteilijan tytär kutsuu äitiään välillä työhulluksi. Anoschkin tunnustaa, että hänellä on voimakas tekemisen tarve. Näyttelyitäkin on kertynyt merkittävä määrä ja yhden näyttelyn valmisteluun saattaa mennä vuosi. Silti hän ei voisi kuvitella tekevänsä mitään muuta tai väsyvänsä tästä.

Jäämme miettimään työhullu-sanaa: onko se liian negatiivinen, sillä kyseessähän on intohimo ja polte omaa tekemistä kohtaan. Ehkä on tullut aika korvata tuo ilmaus. Myös Myllyn FDD-tapahtuman taustalla on intohimoa ja tekemisen paloa, sillä tapahtuma toteutetaan myymälöiden ja vastuuhenkilöiden toimesta – kaiken muun oman työmäärän lisäksi. Tulkaahan tapaamaan meitä työhuruja tapahtumaan, nähdään siellä!

Heidi Saari
Kauppakeskus Myllyn markkinointi